Порядок здійснення виклику слідчим, прокурором у кримінальному провадженні

1-156
Будь-який візит до правоохоронців — це стрес, втрата спокою, недоспані ночі. Не потрібно одразу панікувати, адже процедура чітко визначена законом і виконувати вимоги правоохоронців потрібно лише в тому випадку, якщо вони відповідають закону. Тож розберемо, на що звернути увагу, отримавши виклик у поліцію. Виклик – це процесуальна дія слідчого, прокурора за допомогою якої повідомляється учасник кримінального провадження про дату, час та місце проведення відповідної дії або про прийняте рішення чи здійснену дію. Особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом (1) вручення повістки про виклик, (2) надіслання її поштою, (3) електронною поштою чи факсимільним зв’язком, (4) здійснення виклику по телефону або телеграмою.
1. Повістка про виклик може бути вручена особисто слідчим, прокурором, а також працівниками оперативних підрозділів за письмовим дорученням. Належним підтвердженням отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом є розпис особи про отримання повістки, в тому числі на поштовому повідомленні, відеозапис вручення особі повістки, будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення особі повістки про виклик або ознайомлення з її змістом.
2. Повістку про виклик також можна отримати через засоби поштового зв’язку, однак слід звернути увагу, що особа вважається ознайомленою із змістом належним чином, виключно за умови проставлення підпису на рекомендованому повідомленні про вручення.
3. Якщо особа попередньо повідомила слідчого, прокурора, слідчого суддю, суд про адресу своєї електронної пошти, надіслана на таку адресу повістка про виклик вважається отриманою у випадку підтвердження її отримання особою відповідним листом електронної пошти.
4. Іноді правоохоронці викликають особу по телефону. Якщо Вам зателефонували і вимагають терміново з’явитись у відділення поліції – не поспішайте одразу виконувати таку вимогу. Основним способом виклику в кримінальному провадженні є повістка, яка має бути передана безпосередньо, надіслана поштою, електронною поштою чи факсимільним зв’язком не пізніше, ніж за три дні до призначеної дати прибуття в поліцію. Так, виклик може бути здійснений телефоном або телеграмою, але факт його здійснення ніде не фіксується і не є повноцінною підставою до притягнення до відповідальності за неприбуття на виклик.
     Також часто слідчий направляє повістку про виклик у «Viber», «WhatsApp». Даний спосіб виклику є належним та повністю узгоджується із вимогами КПК України за певних умов. В матеріалах кримінального провадження має бути достатньо підстав вважати, що даним номером телефону користуєтесь саме Ви, і що Ви ознайомились із змістом повідомлення, який Вам надійшов (повістка про виклик). Якщо дані умови не дотримані, то Ви не є належним чином повідомлені про виклик.
    Зміст повістки про виклик: Згідно із статтею 137 КПК у повістці про виклик повинно бути зазначено:
1) прізвище та посада слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснює виклик;
2) найменування та адреса суду або іншої установи, до якої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;
3) ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса;
4) найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик;
5) процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа;
6) час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи;
7) процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;
8) наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосування приводу;
9) передбачені Кримінальним процесуальним кодексом поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення;

10) підпис слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснив виклик.

     Відсутність у повістці про виклик будь-яких вище перелічених складових робить її такою, що складена з порушенням вимог КПК України. Відповідно з’являтись за викликом до слідчого не потрібно, однак слід письмово повідомити слідчого про те, що повістка складена з порушенням вимог КПК України, а тому законні підстави для виклику відсутні.
Наслідки неприбуття на виклик
     Якщо ж повістка була складена належним чином та вручена належним чином, а особа не з’явилися на виклик, до Вас можуть застосувати грошове стягнення чи привід.
    Лише протягом 2021 року судами Львівської області прийнято більше 150 ухвал про накладення грошового стягнення та приводу, відтак нехтувати викликом не варто.
      Поважні причини, за яких Ви можете не з’являтися на виклик слідчого:
1) затримання, тримання під вартою або відбування покарання;
2) обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення;
3) обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);
4) відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо;
5) тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад;
6) смерть близьких родичів, членів сім’ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;
7) несвоєчасне одержання повістки про виклик;
8) інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють з’явлення особи на виклик.
     Якщо вбачається будь-яка підстава, яка унеможливлює прибуття особи до слідчого, потрібно повідомити слідчого заздалегідь, задля уникнення відповідальності за неприбуття на виклик.
       У будь-якому випадку, якщо у вас є сумніви щодо правомірності та законності виклику Вас на допит чи інші слідчі (розшукові) дії, та чи потрібно на них являтись, краще проконсультуйтесь із адвокатом. КПК України наділяє особу, викликану на допит, правами та обов’язками, зокрема знати суть вчинення кримінального правопорушення, підстави виклику, робити нотатки, вносити свої зауваження, подавати свої докази, а найголовніше – право на отримання правової допомоги, якою слід скористатися.
Написати нам

 

Ваше ім'я (обов'язково)

Телефон (обов'язково)

Ваш email (обов'язково)

Текст запитання

×
Замовити дзвінок

 



×
Замовити послугу

 




×